Wist u dat de copyright van een ontwerp bij het bureau ligt waar het ontwerp gemaakt is? De meeste ontwerpen, of het nu een logo, huisstijl, communicatie-, creatie-, afbeelding-, product- of ruimtelijke ontwerpen zijn, zullen onder de bescherming van de Auteurswet vallen, van schetsontwerp tot definitief ontwerp. Het maakt niet uit wat het toepassingsgebied is; het auteursrecht geldt voor alle soorten media waarin het ontwerp wordt verwerkt, zoals drukwerk, 3D en multimedia/digitaal.
Voorbeelden van werken van ontwerpers zijn: huisstijlen, lettertypen en lay-outs, maquettes en decors, product-, mode- en interieurontwerpen, stads- en straatmeubilair, grafische vormgeving voor print en multimediaproducties, etc. Veel van dit soort ontwerpen kunnen ook nog door andere rechten van intellectuele eigendom worden beschermd, zoals het merkenrecht, het modellenrecht en het octrooirecht. De ene beschermingsvorm sluit de andere niet uit.
Huisstijlen en logo’s
Over het algemeen zullen logo’s en huisstijlen in opdracht worden ontworpen, en de opdrachtgever verkrijgt een licentie voor gebruik binnen de eigen onderneming of organisatie. De ontwerper blijft te allen tijde eigenaar van het ontwerp. Er kan dus niet zomaar een wijziging aangebracht worden in een bestaand ontwerp zonder toestemming van het bureau / de ontwerper.
Voorkom misverstanden
Het is altijd verstandig duidelijke afspraken te maken over de manier waarop de ontwerpen gebruikt mogen worden en die afspraken ook schriftelijk vast te leggen. Bij mondelinge afspraken over een gebruiksrecht geeft de ontwerper in feite een licentie (= toestemming) om het ontwerp te gebruiken voor het overeengekomen doel. Een licentie kan ook uit de omstandigheden worden afgeleid. Bijvoorbeeld: u hebt een opdracht aangenomen, uitgevoerd en opgeleverd, en de opdrachtgever heeft u daarvoor betaald. Daaruit mag worden geconcludeerd dat u de opdrachtgever toestemming hebt gegeven om het ontwerp te gebruiken waarvoor het is bedoeld.
Kijk voor meer info op https://www.auteursrecht.nl/