netwerkenNa 10 jaar voorzitter van Ondernemend Westervoort, jaren in het bestuur van B2B de Liemers, regelmatig bij de business club van Vitesse aanwezig en ook nog eens lid van OKA, Lindus, Arnhem Business en de RAN weet ik als geen ander dat netwerken een belangrijk onderdeel is van ondernemen.

De mogelijkheid om voor of met ondernemers samen te werken vergroot de kans op succes. Het is immers een kwestie van gunnen. En natuurlijk gunt men elkaar het werk als je elkaar kent. Op een netwerkbijeenkomst leer je ondernemers op een informele manier kennen, vaak onder het genot van een hapje en een drankje. Je moet wel de moeite nemen om regelmatig dezelfde netwerkclub te bezoeken. Zo leer je elkaar beter kennen. Netwerken gaat verder dan alleen maar over “werk” praten. Doordat je elkaar regelmatig tegenkomt ontstaan vaak ook zakelijke vriendschappen. De gunfactor wordt daardoor verhoogd. Je moet uiteraard wel goed werk afleveren.

Een belangrijk voordeel van een netwerk is de mogelijkheid advies in te winnen of te delen. Sparren met mede ondernemers, dat is natuurlijk ook wat waard. Wanneer je tijd en moeite steekt in het adviseren van jouw zakenrelaties kun je hetzelfde van ze terug verwachten. Help zakenrelaties voorkomen dat ze bepaalde fouten maken, zorg voor vastigheid wanneer zij door de bomen het bos niet meer zien. Kun jij ze een keer niet helpen? Koppel ze dan aan andere mensen in jouw netwerk die dat wel kunnen. Wanneer zij hetzelfde voor jou doen breid je automatisch je netwerk uit.

Zorg er wel voor dat het geven en nemen in balans is. Er zijn altijd mensen die proberen te profiteren van bepaalde situaties. Anderzijds zullen mensen niet bereid zijn jou te helpen als je nooit iets terug doet.

Overige recente berichten

Start typing and press Enter to search

huisstijlFijne Feestfdagen